Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Serbijoje Xi Jinpingą priėmęs A. Vučičius reiškia paramą Kinijos pozicijai dėl Taivano

Serbijos prezidentas Aleksandaras Vučičius, trečiadienį susitikęs su kinų lyderiu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu), siekiančiu stiprinti politinius ir ekonominius ryšius su Pekinui draugiškesnėmis Europos šalimis, dar kartą patvirtino, kad tvirtai remia Kinijos poziciją dėl Taivano.
Kinijos prezidentas Xi aplanko Serbiją.
Kinijos prezidentas Xi aplanko Serbiją.

Kinija investavo milijardus Serbijoje ir kaimyninėse Balkanų šalyse, ypač į kasybą ir gamybą, o pernai Pekinas ir Belgradas pasirašė laisvosios laisvosios prekybos susitarimą.

A. Vučičius trečiadienį ant raudonojo kilimo prie pagrindinės vyriausybės būstinės Belgrade pasveikino Xi Jinpingą ir jo žmoną Peng Liyuan (Peng Lijuan).

Nuskambėjus Kinijos valstybės himnui, Xi Jinpingą serbai pasveikino šūvių salvėmis. Po iškilmingo pasveikinimo kinų lyderis paspaudė ranką pareigūnams, tarp kurių buvo ministras pirmininkas ir Serbijos nacionalinio banko vadovas.

Abu lyderiai iš balkono mojavo keliems tūkstančiams susirinkusių žmonių, kai kurie iš jų rankose laikė Kinijos vėliavas. 

A. Vučičius Xi Jinpingą pavadino „Serbijos draugu“.

„Tokios pagarbos ir meilės, kokią jis ras čia, mūsų Serbijoje, jis neras niekur kitur“, – pridūrė A. Vučičius.

„Mes turime aiškią ir paprastą poziciją dėl Kinijos teritorinio vientisumo. Taip, Taivanas yra Kinija“, – pareiškė jis miniai, plojančiai Xi Jinpingui.

Kinija šią savivaldžią salą laiko savo teritorijos dalimi ir yra pažadėjusi vieną dieną ją užimti, prireikus – jėga.

Abiems lyderiams susėdus, Xi Jinpingas sakydamas savo įžanginę kalbą pareiškė, kad „tarp mūsų šalių jaučiamas stiprus draugystės jausmas“. 

Xi Jinpingas į Serbijos sostinę atvyko antradienį vakare po valstybinio vizito Prancūzijoje, kurio metu su prezidentu Emmanueliu Macronu (Emaniueliu Makronu) kalbėjosi įvairiomis temomis, įskaitant karą Ukrainoje.

Kitos dvi jo stotelės Europoje – Serbija ir Vengrija – senajame žemyne laikomos vienomis palankiausių Maskvai, kurios pajėgos 2022-ųjų vasarį įsiveržė į Ukrainą.

Serbijos sostinės gatvėse buvo iškeltos Kinijos vėliavos, iškabinti plakatai ir pastatyti reklaminiais stendai, kuriuose „šiltai sveikinami draugai iš Kinijos“. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius