Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Niujorke atrinkti D. Trumpo baudžiamosios bylos prisiekusieji

Niujorke ketvirtadienį buvo prisaikdinta 12 prisiekusiųjų žiuri beprecedentėje eksprezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) baudžiamojoje byloje.
JEENAH MOON / AFP
JEENAH MOON / AFP

„Turime savo žiuri“, – paskelbė teisėjas Juanas Merchanas (Chuanas Merčanas) po dienos, kai prokurorai ir D. Trumpo advokatai nuodugniai išklausinėjo dešimtis kandidatų į prisiekusiuosius.

J. Merchanas išreiškė viltį, kad dar šeši atsarginiai prisiekusieji bus baigti atrinkti penktadienį ir kad bylos šalių atstovų įžanginės kalbos prasidės jau pirmadienį. 

77 metų D. Trumpas, lapkritį sieksiantis sugrįžti į Baltuosius rūmus, kaltinamas klastojęs apskaitą, kad nuslėptų mokėjimus už tylą pornografinių filmų aktorei Stormy Daniels (Stormi Daniels), turėjusiai su juo romaną, ir taip apsaugotų savo 2016-ųjų rinkimų kampaniją nuo paskutinės minutės skandalo.

D. Trumpas yra pirmasis buvęs JAV prezidentas, teisiamas dėl jam pateiktų baudžiamųjų kaltinimų. Savo kaltę jis neigia.

Teismui paskelbus dienos pertrauką, tikėtinas Respublikonų partijos kandidatas į prezidentus kreipėsi į reporterius ir skundėsi temperatūra Manhatano teismo salėje, taip pat tuo, kad dėl teismo proceso negali dalyvauti rinkimų kampanijoje.

„Turėčiau būti daugybėje įvairių vietų, dalyvauti kampanijos renginiuose, – sakė jis. – O sėdžiu čia ištisas dienas, nuo ryto iki nakties tame lediniame kambaryje.“

Eksprezidentas teismą pavadino labai nesąžiningu ir perskaitė antraščių iš storo iškarpų pluošto – jo žodžiais, teisės ekspertų straipsnių su kritika jo bylai.

Istoriniam procesui iki antradienio buvo atrinkti septyni prisiekusieji, bet ketvirtadienį šis skaičius buvo sumažėjęs iki penkių, nes buvo paleisti du jau prisaikdinti prisiekusieji: viena jų sakė nerimaujanti dėl to, kad buvo atskleista jos tapatybė, o kitas buvo atleistas kilus abejonėms dėl jo atsakymų į gynėjų ir kaltintojų klausimus tikslumo.

Ketvirtadienį po pietų buvo atrinkti septyni prisiekusieji ir vienas atsarginis prisiekusysis. Iškėlę dešines rankas jie prisiekė svarstyti bylą sąžiningai ir nešališkai.

D. Trumpas, kuris buvo su tamsiu kostiumu ir mėlynu kaklaraiščiu, iš už gynybos stalo tyliai stebėjo priesaikas.

Penktadienį reikia išrinkti dar penkis atsarginius prisiekusiuosius.

Kad būtų apsaugotas į prisiekusiuosius pakviestų atsitiktinių niujorkiečių anonimiškumas, J. Merchanas paprašė reporterių nebeskelbti prisiekusiųjų išvaizdos aprašymų ir jų darboviečių.

Kad D. Trumpas būtų nuteistas dėl jam pateiktų kaltinimų, žiuri turi vienbalsiai priimti verdiktą. Esant net vienam nepritariančiam balsui, D. Trumpas būtų išteisintas.

Teismo procesas turėtų trukti nuo šešių iki aštuonių savaičių.

D. Trumpui yra iškeltos dar trys baudžiamosios bylos, susijusios su tuo, kad jis baigęs prezidento kadenciją pasiliko itin įslaptintų dokumentų ir dalyvavo beprecedenčiuose bandymuose panaikinti J. Bidenui pralaimėtų 2020 metų rinkimų rezultatus.

Tos bylos galbūt yra svaresnės kalbant apie turinį, bet D. Trumpui pavyksta jas nuolat atidėlioti ir tai reiškia, kad jos gali nebūti pradėtos nagrinėti iki lapkričio 5-ąją įvyksiančių rinkimų.

Jei bus nuteistas Niujorke iškeltoje mokėjimų už tylą byloje, D. Trumpui galimai grės kalėjimas, tačiau stebėtojai sako, kad labiau tikėtinos baudos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius