Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Favoritas Indijoje prasidėjusiuose rinkimuose – hinduistų nacionalistas N. Modi

Indijoje penktadienį prasidėjo balsavimas šešias savaites truksiančiuose rinkimuose, o pergalę juose beveik neabejotinai pasieks hinduistų nacionalistų ministras pirmininkas Narendra Modi (Narendra Modis).
Anushree Fadnavis / REUTERS
Anushree Fadnavis / REUTERS
Temos: 2 Rinkimai Indija

968 mln. žmonių gali dalyvauti didžiausiame pasaulio balsavime – stulbinančiame logistikos prasme įvykyje. Tačiau kritikai sako, kad rinkimai vyksta po koordinuotų pastangų susilpninti varžovus.

Hinduistų šventajame Haridvaro mieste prie Gangos upės rinkėjai dar prieš rinkimų apylinkės darbo pradžią kantriai laukė ilgoje eilėje.

„Esu čia todėl, kad džiaugiuosi kryptimi, kuria kreipiama šalis, – sakė 27 metų autorikšos vairuotojas Ganga Singhas. – Balsuosiu turėdamas galvoje ne asmeninę gerovę, o šalies klestėjimą.“

Dešimtmetį valdantis 73-ejų N. Modi išlieka labai populiarus. Jo valdymo metais išaugo Indijos diplomatinė ir ekonominė įtaka, be to, jo vyriausybė stengėsi šalies daugumos tikėjimą dar labiau susieti su jos politika.

Prasidedant rinkimams N. Modi socialiniame tinkle „X“ paragino žmones balsuoti rekordiškai aktyviai.

„Svarbus kiekvienas balsas!“ – sakė jis.

N. Modi vadovaujama valdančioji partija „Bharatiya Janata“ (BJP) jau pasiekė dvi užtikrintas rinkimų pergales 2014 ir 2019 metais, didele dalimi nulemtas jo patrauklumo hinduistų tikintiesiems.

Šių metų pradžioje N. Modi Ajodhjoje atidarė didelę Ramos šventyklą, įkūnijančią jo tvirtos hinduistų nacionalistų politikos triumfą, sutelkusią jo šalininkus ir neoficialiai pradėjusią jo perrinkimo kampaniją.

50 m aukščio šventykla pastatyta vietoje, kur šimtmečius stovėjo mečetė, 1992 metais nugriauta premjero partijos narių pakurstytų itin uolių hinduistų. Tikima, kad būtent šioje vietoje gimė Rama – vienas svarbiausių hinduizmo dievų.

Šios šventyklos pastatymu buvo įvykdytas senas hinduistų aktyvistų reikalavimas. Jos atidarymas buvo tiesiogiai transliuojamas per televiziją ir švenčiamas visoje Indijoje.

„Neturime pinigų“

Analitikai seniai prognozuoja, kad N. Modi ir vėl triumfuos rinkimuose. Su jo stovykla varžosi padrikas daugiau kaip dviejų tuzinų partijų aljansas, dar nepaskelbęs savo kandidato į premjerus.

Ministro pirmininko perspektyvas dar labiau pagerino keli baudžiamieji tyrimai jo oponentų atžvilgiu ir vienas mokestinis tyrimas, kai buvo įšaldytos didžiausios opozicinės Kongreso partijos banko sąskaitos.

„Neturime pinigų kampanijai, negalime paremti savo kandidatų, – kovo mėnesį reporteriams sakė vienas Kongreso lyderių Rahulas Gandhi (Rahulas Gandhis). – Pakenkta mūsų galimybėms kovoti rinkimuose.“

Opozicijos veikėjai ir žmogaus teisių gynimo organizacijos kaltina N. Modi vyriausybę surežisavus tyrimus varžovams susilpninti.

Valdant N. Modi Indija aplenkė buvusią kolonijinę valdytoją Didžiąją Britaniją tapdama penkta didžiausia pasaulio ekonomika, o Vakarų šalys stengiasi patraukti savo pusėn Naująjį Delį, galintį tapti sąjungininku prieš vis ambicingesnę Kiniją.

Tai darydamos Vakarų sostinės atideda į šalį susirūpinimą dėl Indijos žiniasklaidos ir pilietinės visuomenės varžymo. Teisių gynimo grupės, tokios kaip „Amnesty International“, dėl to turėjo smarkiai apriboti savo veiklą Indijoje.

Pernai mokesčių inspekcija surengė reidą BBC vietos redakcijoje – kelios savaitės po to, kai šis britų transliuotojas parodė dokumentinį filmą su keliamais klausimais dėl N. Modi vaidmens per 2002 metų religines riaušes. Tuomet žuvo maždaug 1 tūkst. žmonių, daugiausia musulmonų.

Nors Indija konstituciškai yra pasaulietinė valstybė, 220 mln. šalies musulmonų ir kitos mažumos jaučiasi nesaugiai augant hinduistų nacionalistų entuziazmui.

N. Modi dirbant premjero poste buvo matomas „slopinimo modelis siekiant pakirsti demokratiją ir pilietinę erdvę“, trečiadienį paskelbtoje ataskaitoje nurodė teisių gynimo grupė CIVICUS.

„Neapykanta ir neteisybė“

N. Modi stovyklai iššūkį metančios partijos, susibūrusios į rinkimų bloką, kaltina N. Modi vyriausybę naudojantis teisėsaugos agentūromis prieš bloko lyderius ir rinkimų kampaniją.

Atokiame miškingame, savo plotu už Belgiją didesniame Bastaro rajone centrinėje Čhatysgarho valstijoje 35 metų ūkininkas Birongas Karma sakė nusprendęs paremti opozicijos aljansą.

„Modi taip pat įkalino kai kuriuos opozicijos lyderius ir man tai nepatinka“, – naujienų agentūrai AFP sakė jis.

R. Gandhi – garsiausios Indijos politinės dinastijos palikuonis, kurio tėvas, senelė ir prosenelis dirbo ministro pirmininko poste – pernai buvo trumpam diskvalifikuotas kaip parlamento narys, po nuteisimo pagal baudžiamąjį kaltinimą šmeižtu.

53 metų politikas kritikuoja vyriausybę dėl atsitraukimo nuo demokratijos normų, nesugebėjimo sukurti darbo vietų milijonams Indijos jaunuolių ir demonstratyvaus hinduistų nacionalizmo.

„Vienas jūsų balsas gali padaryti galą infliacijai, nedarbui, neapykantai ir neteisybei“, – socialiniame tinkle „X“ pareiškė jo partija.

Tačiau R. Gandhi vadovaujant Kongresas jau du kartus pralaimėjo N. Modi, o pastangos pakirsti premjero populiarumą nebuvo labai vaisingos.

Indijoje retai skelbiamos visuomenės apklausos, bet viena pernai atlikta tyrimų centro „Pew“ apklausa parodė, kad N. Modi palankiai vertina kone 80 proc. visuomenės.

Balsavimas rinkimuose vyks septyniais etapais nuo balandžio 19-osios iki birželio 1-osios. Visoje Indijoje dirbs daugiau kaip milijonas rinkimų apylinkių.

Balsai bus skaičiuojami visi kartu birželio 4-ąją. Paprastai tą pačią dieną paskelbiami ir rinkimų rezultatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius