Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Skelbiama, kas laimėjo 2024 m. Pirmosios knygos konkursą

Jau tradicija tapo, kad gegužės 7-ąją – Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną – Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla skelbia jau ne vieną dešimtį pavasarių skaičiuojančio Pirmosios knygos konkurso nugalėtojus poezijos ir prozos kategorijose, rašoma Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos pranešime spaudai.
Knygos
Knygos / 123RF.com nuotr.

2024 metų Pirmosios knygos konkurso laureatėmis skelbiamos poezijos rankraštį „Liuksemburgo jūra“ atsiuntusi Rūta Vyžintaitė-Lajienė ir apsakymų rinkinio „Žiemojimas su mirusiais“ autorė Greta Gudelytė.

Konkurse gali dalyvauti pradedantieji rašytojai, dar neišleidę savo autorinių knygų jokiu formatu.

2024 m. konkursui, kuriame dalyvauti Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla kvietė metų pradžioje, pateikti 40 poezijos ir 23 prozos rankraščiai. Juos, kaip įprasta, anonimiškai vertina Lietuvos rašytojų sąjungos valdybos patvirtintos poezijos ir prozos komisijos.

Poezijos rankraščius šiemet vertino poetai Ieva Toleikytė (komisijos pirmininkė), Jurgita Jasponytė ir Dainius Gintalas, prozos – rašytojai Danutė Kalinauskaitė (komisijos pirmininkė), Alvydas Šlepikas ir Renata Šerelytė.

„Esu žurnalistė, scenaristė iš Kauno, – pristatydama savo būsimą knygą sako Rūta Vyžintaitė-Lajienė. – Galbūt todėl poeziją atrandu šį tą vis sužinodama: mane sujaudina faktai, žodžiai, skaičiai, žemėlapiai ir jų sukurtos istorijos bei situacijos. Kaip 90-inių vaikas, tad daugiausia tokių „sužinojimų“ paveldėjau iš XX amžiaus Lietuvos ir Rytų Europos patirčių, todėl ir knygą pavadinau „Liuksemburgo jūra“ – tai užuomina į laikotarpio ilgesio simboliu tapusį „Liuksemburgo radiją“, į svajonę kartais neįmanomo, į mažų dalykų dideles jūras.“

Pasak Gretos Gudelytės, jos apsakymų rinkinys gali būti traktuojamas ir kaip pasakos suaugusiems: „Savo kūrybą priskirčiau keistosios literatūros žanrui. Man asmeniškai ši knyga primena raganystės pokštą, pilną mitologinių pėdsakų, archajiško simbolizmo, šamaniškų receptų ir sapno logikos.“

Skelbdamos nugalėtojas abi konkurso komisijos išskyrė ir kitus jų prielankumą pelniusius kūrinius. Poezijos kategorijoje tai Lilijos Rakovos, Eglės Elenos Murauskaitės ir Oresto Razumo rankraščiai, o prozos – Monikos Kavaliauskaitės ir Mariaus Lukošiaus.

Laureačių pirmąsias knygas Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla išleis rudeniop.

Šį pavasarį sukanka 30 metų, kai Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla rengia Pirmosios knygos konkursą. Apvalią sukaktį minintis konkursas šįmet pažymėtas Lietuvos leidėjų asociacijos rengiamuose Knygos apdovanojimuose už debiuto prestižą, dėmesį pradedantiesiems autoriams ir kruopštų darbą su rankraščiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius