Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Į kompensuojamųjų vaistų rezervinį sąrašą įtraukti nauji vaistai cistinei fibrozei gydyti

Vaistinių preparatų ir medicinos pagalbos priemonių kompensavimo komisija ketvirtadienį nusprendė įtraukti naujus cistinei fibrozei gydyti skirtus preparatus į Rezervinį vaistų sąrašą. Kompensuojamieji vaistai pasieks pacientus, kai Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžete bus numatytos lėšos šiems vaistams kompensuoti, sakoma SAM pranešime žiniasklaidai.
Vaistai
Vaistai / Unsplash.com nuotr.

Ivakaftoras, tezakaftoras ir eleksakaftoras su ivakaftoru (Kaftrio su Kalydeco) pagal registruotas indikacijas galės būti skiriami 6 metų ir vyresniems pacientams, sergantiems cistine fibroze, kuriems yra nustatyta bent viena CFTR geno F508del mutacija.

Vaistai bus kompensuojami pacientams, kuriems jų reikia labiausiai ir kurie atitinka nustatytas papildomas skyrimo sąlygas. Jos buvo išgrynintos kartu su sveikatos priežiūros specialistais, atsižvelgiant į valstybės finansines galimybes.

Valstybinės ligonių kasos skaičiavimais, prognozuojamos PSDF biudžeto išlaidos vaistiniams preparatams Kaftrio ir Kalydeco sudarytų apie 6,13–8,41 mln. Eur pirmaisiais–penktaisiais šių vaistinių preparatų kompensavimo metais, jei jais būtų gydomi 35–48 pacientai.

Cistinė fibrozė yra reta genetinė liga, kai sutrikus liaukų veiklai pažeidžiamos kitų organų, tokių kaip plaučiai arba kasa, funkcijos. Nuo 2022 metų sausio visi naujagimiai Lietuvoje yra tiriami dėl šios retos ligos.

Cistinės fibrozės gydymui šiuo metu yra kompensuojami sistemiškai veikiantys antibakteriniai vaistai, kvėpavimo sistemą veikiantys vaistai, fermentų preparatai – iš viso 11 veikliųjų medžiagų. 2023 m. kompensuojamaisiais vaistais iš Kompensuojamųjų vaistų A sąrašo nuo cistinės fibrozės buvo gydytas 71 pacientas. Privalomojo sveikatos draudimo fondo išlaidos šiems vaistams kompensuoti sudarė 239,77 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius