Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Tauragėje duris atvėrė dirbtuvės žmonėms su negalia: „Čia auga gyvenimo prasmės sparnai“

Tauragėje veiklą pradėjo socialinės dirbtuvės, kuriose žmonės su negalia gamins įvairius rankdarbius, pakuos dovanas, taisys drabužius, taip pat teiks aplinkos tvarkymo ir kitas bendruomenei reikalingas paslaugas.
Darbinis užimtumas socialinėse dirbtuvėse trunka po šešias valandas kiekvieną darbo dieną
Darbinis užimtumas socialinėse dirbtuvėse trunka po šešias valandas kiekvieną darbo dieną / Adakavo socialinių paslaugų namų nuotr.

Kaip rašoma iniciatyvos „Metų ratas“ pranešime žiniasklaidai, čia žmonės, turintys negalią, pajus, kad ir jie šioje visuomenėje – ne mažiau svarbūs ir reikalingi.

Adakavo socialinių paslaugų namų Tauragės padalinyje įsikūrusiose socialinėse dirbtuvėse žmonės, turintys protinę ir psichinę negalią, kurs tam tikrus produktus bei teiks bendruomenei reikalingas paslaugas. Tai pakels šių žmonių savivertę ir suteiks didesnę gyvenimo prasmę. Tuo pačiu bus kuriami socialiniai santykiai, griaunami visuomenės požiūrio į psichinę ir proto negalią turinčius žmones stereotipai.

Ne paslaptis, kad dažnas neįgalus žmogus susiduria su neigiamu visuomenės požiūriu, kartais nepagrįsta baime. Dažniausiai ir jis pats save menkai vertina, jaučiasi nevisavertis, kad ir kaip norėtume to garsiai nesakyti – galbūt nereikalingas, nes visi kiti juo rūpinasi, o jis tarsi nieko negali duoti. Ir iš tiesų, dažnai visuomenė nėra pasirengusi priimti kitokių žmonių – neįgaliųjų kaip lygiaverčių narių. Todėl, siekiant didinti neįgaliųjų savarankiškumą ir įsitraukimą į darbo rinką, buvo inicijuotas projektas, atvėręs duris Socialinėms dirbtuvėms Lietuvoje. Šis projektas pradėjo Institucinės globos pertvarkos antrąjį etapą – bendruomeninių paslaugų plėtrą.

Adakavo socialinių paslaugų namų nuotr./Darbinis užimtumas socialinėse dirbtuvėse trunka po šešias valandas kiekvieną darbo dieną
Adakavo socialinių paslaugų namų nuotr./Darbinis užimtumas socialinėse dirbtuvėse trunka po šešias valandas kiekvieną darbo dieną

Socialinės dirbtuvės įsikūrusios Tauragėje, tačiau aplinkos tvarkymo, žolės pjovimo, malkų kapojimo, o galbūt ir kapaviečių priežiūros paslaugos bus teikiamos visame rajone. Tikimasi užmegzti glaudžius ryšius su rajono bendruomenėmis.

Socialinių dirbtuvių paslauga skirta dvylikai darbingo amžiaus intelekto ar psichosocialinę negalią turinčių žmonių, kuriems kyla sunkumų įsidarbinant atviroje darbo rinkoje. Kol kas visos socialinės dirbtuvių vietos užpildytos.

Aštuoni jau darbuojasi, o dar keturi prisijungs, kai tik prasidės lauko darbai: žolės pjovimas žoliapjove, trimeriu, gėlynų priežiūra, ravėjimas, augalų genėjimas. Juos kaip ir rankdarbių, žaislų, papuošalų gamintojus prižiūrės socialiniai darbuotojai, individualios priežiūros specialistai, prekių gamybos ar paslaugų teikimo meistrai.

Socialinės dirbtuvės – tai ne pramoginio pobūdžio užsiėmimai, todėl visi socialinių dirbtuvių lankytojai, oficialiai, paslaugų gavėjai, kasdien atvyksta į veiklas, kaip jie patys sako – į darbą. Tai prasmingas darbinis užimtumas ir pasirengimas darbo rinkai.

Adakavo socialinių paslaugų namų nuotr./Darbinis užimtumas socialinėse dirbtuvėse trunka po šešias valandas kiekvieną darbo dieną
Adakavo socialinių paslaugų namų nuotr./Darbinis užimtumas socialinėse dirbtuvėse trunka po šešias valandas kiekvieną darbo dieną

Socialinių dirbtuvių dalyvių teikiamos paslaugos ir gaminiai bus parduodami, kuriama elektroninė parduotuvė.

Adakavo socialinių paslaugų namai yra vienas iš projekto „Perėjimas nuo institucinės globos prie bendruomeninių paslaugų Sostinės regione, Vidurio ir Vakarų Lietuvos regione“ partnerių, kuriuos pasirinko Tauragės rajono savivaldybė. Dalį projekto lėšų skiria savivaldybė, dalis finansų – iš Europos sąjungos fondų.

Lietuvoje šiuo metu veikia beveik trys dešimtys socialinių dirbtuvių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius