Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Jau šį penktadienį prasideda paroda „Vyno dienos“: paskelbta programa

Didžiausia vyno ir kitų gėrimų paroda Baltijos šalyse „Vyno dienos“ vyks gegužės 10-11 dienomis Vilniuje „Litexpo“ parodų ir konferencijų centre. Bendroje parodos erdvėje – gamintojų, platintojų pristatomi tūkstančiai gėrimų, rašoma „Vyno dienos“ pranešime spaudai.
Ekspertai stenduose padeda lankytojams susipažinti su gėrimų kultūra Lietuvoje ir pasaulyje
Ekspertai stenduose padeda lankytojams susipažinti su gėrimų kultūra Lietuvoje ir pasaulyje / R. Daskevičiaus nuotr.

O edukacinėje parodos programoje – daugiau nei trisdešimt degustacijų, pristatymų, apdovanojimų. Informacija apie programą dalinasi parodos organizatoriai.

Ragauk vyną su vyndariais ir ekspertais

„Vyno dienos“ – Baltijos šalyse didžiausia gėrimų paroda, kurioje savo vyną, midų, alų, stipriuosius gėrimus, nealkoholinius gėrimus ir gurmaniškus produktus pristato platintojai ir gamintojai iš Italijos, Prancūzijos, Portugalijos, Austrijos, Bulgarijos, Vokietijos, Lietuvos, Latvijos ir kitų šalių.

R.Daskevičiaus nuotr./2023 metų paroda
R.Daskevičiaus nuotr./2023 metų paroda

Parodoje gėrimais nėra prekiaujama: „Lankytojai kviečiami susipažinti su naujo derliaus vynais, naujomis vynuogių veislėmis, išgirsti apie gėrimus iš pačių gamintojų ir vyno ekspertų. Paroda veikia pagal saikingo vartojimo asociacijos „Wine in Moderation“ rekomenduojamas taisykles, todėl jau daugelį metų išlaiko ir stiprią edukacinę liniją – skatina parodos stenduose dirbančius ekspertus padėti lankytojams plėsti savo žinias.

Dėl suprantamų priežasčių į parodą jaunesni nei 20-ies metų lankytojai neįleidžiami. Paragautą vyną rekomenduojama išspjauti, gerti daug vandens, kaip tai daro patyrę degustuotojai“ – komentavo parodą organizuojančio „Vyno klubo“ direktorė Rasa Starkus.

R.Daskevičiaus nuotr./Parodoje visur galima rasti spjaudykles
R.Daskevičiaus nuotr./Parodoje visur galima rasti spjaudykles

Pirmą kartą dalyvaujančius lankytojus parodos organizatoriai kviečia parodą pradėti nuo čia pat vykstančių Lietuvos someljė mokyklos „Degustavimo pradžiamokslio“ paskaitų.

Paroda trunka dvi dienas: gegužės 10 d. – penktadienį nuo 10 iki 20 val., gegužės 11 d. – šeštadienį – nuo 10 iki 19 val.

Parodos degustacijų ir apdovanojimų programa – iš anksto registruotis nereikia

Be gėrimų ragavimo bendroje parodos erdvėje, lankytojai kviečiami į keturias specialiai įrengtas degustacijų sales, kuriose vyks ekspertų vedami seminarai ir degustacijos. Papildomai į šias degustacijas registruotis nereikia – parodos organizatoriai tiesiog kviečia ateiti prieš 15 minučių.

A. Dovydaitytės nuotr./Cenzūruotas šūkis prie seimo
A. Dovydaitytės nuotr./Cenzūruotas šūkis prie seimo

Rinktis yra iš ko:
„Natūralūs vynai: klasika ar pankrokas?“; „Senieji ir naujieji alaus stiliai“; „1855 Bordo Grands Cru Classés“; „Kokteilių su kava degustacija ir dirbtuvės“; „Degustacija su geriausiu Sakartvelo someljė“; „Šampano iš Grand Cru ir Premier Cru kaimelių degustacija“; „Vyno ir kino derinimo sesija“ – tai tik keli pavadinimai iš daugelio paskaitų parodos metu.

Vienas iš kasmetinių parodos akcentų – iš karto po parodos atidarymo penktadienį vykstantys Lietuvos someljė asociacijos organizuojami Lietuvos vyno ir midaus čempionato apdovanojimai. „Šiemet vertinome per 160 lietuviškų vynų, sidrų ir midų, kuriuos pateikė pusšimtis profesionalių vyndarių ir mėgėjų“, – sakė Lietuvos someljė asociacijos prezidentas Arminas Darasevičius. –„Beveik pusė jų buvo verti aukso, sidabro, bronzos medalių. Lietuvos vyno industrija sparčiai evoliucionuoja. Ypač stebina ne tik kasmet gerėjanti vynuogių vyno kokybė, bet ir auganti vynuogių veislių, kurios Lietuvoje sugeba sunokinti uogas, įvairovė“.

2024 metų parodoje kviečiama balsuoti ne tik už vyną

Šiemet paroda plačiai nuskambėjo socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje dėl ambicingo šūkio „Balsuok už vyną“, kurį organizatoriai pasirinko dėl parodos datos sutapimo su prezidento rinkimais.

Anot organizatorių, šūkis skatina ne vartojimą, o pasirinkimo laisvę, drąsą į vyną pažiūrėti kaip į kultūrinį, ekonominį, žemės ūkio, gastronominį reiškinį.

R.Daskevičiaus nuotr./Bedroje parodos erdvėje, stenduose vykstančios degustacijos
R.Daskevičiaus nuotr./Bedroje parodos erdvėje, stenduose vykstančios degustacijos

Šią idėją palaikė ir žymūs žmonės. Socialiniame tinkle Instagram organizatoriai paskelbė „Balsuok už vyną“ video kampaniją, kurios metu gerai visiems pažįstami veidai, tokie kaip kulinarinių knygų autorė Beata Nicholson, šefas Liutauras Čeprackas, stilistas Kęstas Rimdžius, verslininkas Jogaila Morkūnas, geriausias Baltijos šalių someljė Martynas Pravilonis ir kiti išsakė savo nuomonę apie šūkį bei vyno kultūrą.

Kadangi parodos šūkis kviečia balsuoti – parodoje įvyks ir tikras balsavimas. Parodos programoje lankytojai ras balsavimo biuletenį, kviečiantį išrinkti, kada Lietuvoje būtų galima švęsti Nacionalinę vyno dieną.

Vienas parodos iniciatorių Arūnas Starkus komentavo: „Pasaulis turi tarptautinę vyno dieną, vyną gaminančios šalys švenčia ir savo nacionalinę vyno dieną. Lietuva jau yra vyno gamybos šalis, tad pats laikas ir mums į kalendorių įsitraukti šioje sferoje dirbančius žmonės ir jų kūrybą primenančią datą“.

Biuletenyje bus siūloma rinktis iš trijų datų:

Spalio 24-osios – Lietuvoje tą dieną buvo išduota pirmoji mažojo vyndario licencija;

Gruodžio 7-osios, kai Lietuva Europos Sąjungos buvo pripažinta vynuogininkystės šalimi;

Lapkričio 12-osios – lietuviškų vynuogių veislių selekcininko Antano Gailiūno gimtadienio.

Parodos atidaryme – politikai

Parodą nuo 2005 m. organizuoja „Vyno klubas“ Pagrindinis šių metų parodos rėmėjas – „IKI“, partneriai: „Vynoteka“, „Žalia giria“ bei „Lietuvos someljė mokykla“.

A. Didžgalvio nuotr./Degustacijose - tiek mėgėjai, tiek profesionalai
A. Didžgalvio nuotr./Degustacijose - tiek mėgėjai, tiek profesionalai

„Parodoje savo gėrimus pristatys itin platus spektras dalyvių: nuo didžiųjų prekybos tinklų ir platintojų iki vyndarių, kitų gėrimų gamintojų, kurie Lietuvos vartotojams prisistatyti atvyko iš daugelio pasaulio šalių. Parodos atidaryme kaip visada gausiai susirenka užsienio šalių ambasadoriai, tačiau šiemet sulauksime ir vietinių politikų – tikimės, kad tai yra besikeičiančio sąmoningumo ir politinės valios bei pasitikėjimo ženklas.

Vyno bendruomenė Lietuvoje didelė, progresyvi ir kultūringa. Nenorime teisintis ar būti demonizuojami kiekvieną kartą kai kalbame apie alkoholį. Todėl drąsiai šių metų parodą atidarome su savo šūkiu ir ir laukiame visų maisto ir gėrimų kultūros mylėtojų parodoje,“ – sakė „Vyno dienų“ vadovė Ernesta Palubinskienė.

Parodos atidarymas įvyks penktadienį, gegužės 10 dieną, 12:00, Litexpo parodų ir konferencijų centre.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius