Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„Mano vargas – jūsų rojus“: dėl turizmo pabrangus nuomai, Kanarų gyventojams tenka miegoti urvuose

Kanarų salos turistus masiškai traukia jau daugybę metų. Visgi vietos gyventojai, panašu, atvykėlių srauto pakęsti daugiau nebegali. Aktyvistų teigimu, dėl kylančių būsto kainų kai kuriems vietiniams tenka miegoti automobiliuose ar net urvuose. Reaguodami į prastėjančią situaciją, žmonės planuoja protestus ir streikus prieš perteklinį turizmą, rašo Euronews.com.
Tenerifė
Tenerifė / 123rf.com nuotr.

Bado streikas dėl viešbučių plėtros

Aktyvistų grupė, pavadinimu „Canarias Se Agota“ (liet. „Išparduoti Kanarai“), Tenerifės saloje šią savaitę suorganizavo bado streiką dėl dviejų naujų viešbučių „Hotel La Tejita“ ir „Cuna del Alma“ statybos.

Anksčiau valdžia buvo sustabdžiusi šių objektų statybas dėl aplinkosaugos pažeidimų, tačiau darbai neseniai buvo atnaujinti.

Grupė „Canarias Se Agota“ balandžio 20 d. taip pat planuoja demonstracijas Tenerifėje, Gran Kanarijoje, Lansarotėje ir La Palmoje. Aktyvistų šūkis – „Kanarai turi limitą“.

Prie protestų organizavimo prisideda ir kita grupė, pavadinimu „Canarias Se Exhausta“ (liet. „Kanarai yra išsekę“).

123rf.com/Gran Kanarija
123rf.com/Gran Kanarija

„Mes šiose salose visada buvome labai svetingi turistams. Tačiau norime tvaresnio turizmo“, – Jungtinės Karalystės laikraščiui „i“ sakė vienas iš aktyvistų Rubenas Zerpa.

„Tenerifė yra maža sala, turinti ribotus išteklius. Keliai perpildyti eismo, turime hidraulinę avariją, viešbučiai pilni“, – pridūrė jis.

Vietiniai priversti gyventi automobiliuose

Kaip aiškino aktyvistas R.Zerpa, dėl didžiulio turizmo masto nuomos kainos Kanarų salose smarkiai išaugo, tad būstas daugeliui vietos gyventojų tapo neįperkamas.

„Uždirbu apie 900 eurų ir gyvenu su savo partneriu, o nuoma siekia 800 eurų per mėnesį. Mes gyvename Santa Kruse, o tai net nėra viena brangiausių salos dalių“, – sakė jis.

Ivanas Cerdena Molina, padedantis organizuoti protestus, vietos naujienų agentūrai „The Olive Press“ savo ruožtu minėjo, jog vietos gyventojai yra priversti miegoti automobiliuose ir netgi urvuose, mat visus būstus susirenka turizmo operatoriai.

„Neturime nieko prieš pavienius turistus, bet industrija vis auga ir auga, sunaudoja tiek daug išteklių, ir sala negali su tuo susidoroti. „Airbnb“ ir Booking.com yra tarsi vėžys, kuris po truputį ryja salą“, – tvirtino vyras.

123rf.com nuotr./Tenerifė
123rf.com nuotr./Tenerifė

Viena vietinė organizacija pridūrė, kad dėl masinio turizmo daromo spaudimo Kanarų salos „griūna socialiniu ir ekologiniu požiūriu“.

„Ecologists in Action“ ataskaitoje perspėjama, kad beveik 34 proc. Kanarų gyventojų – kone 800 000 žmonių – gresia skurdas arba socialinė atskirtis.

Poilsiautojų į Kanarus srautai taip pat daro spaudimą sveikatos paslaugoms, atliekų tvarkymui, vandens tiekimui ir biologinei įvairovei.

Turistus bando atbaidyti ženklais

Norėdami atgrasyti turistus, vietos gyventojai Kanaruose kabina netikrus plakatus ir lipdukus, kuriuose sakoma, esą tos vietos yra uždarytos.

Be to, praėjusį mėnesį Lansarotės saloje šalia populiarių grožio vietų pasirodė ženklai „Neiti“, o kai kurios vietos buvo užblokuotos grandinėmis.

„Atėjo laikas turimomis priemonėmis boikotuoti turistinę veiklą, kuri išstumia mus iš mūsų pačių žemės“, – socialiniuose tinkluose rašė aktyvistai.

Šalia kitų populiarių lankytinų vietų neseniai pasirodė antituristiniai grafičiai su užrašais „Mano vargas – jūsų rojus“ ir „Turiste, eik namo“.

Taip pat šią savaitę socialiniuose tinkluose paskelbtos nuotraukos, kur matyti ant nuomojamo automobilio užpurkšti žodžiai „Grįžk namo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius